Nordwinnaar in beeld

In deze rubriek komen leerlingen van Nordwin College aan het woord over hun niet alledaagse hobby’s.

 ‘Ik krijg het gevoel dat ik vleugels heb als het publiek FCS schreeuwt’bente jonkman.jpg

Bente Jonkman is 13 jaar oud, zit in de derde klas van VMBO-groen Nordwin College in Heerenveen. Bente doet aan cheerleading.

‘Op Nordwin College krijg je voedingslessen. Dat vind ik erg leuk. Ik wil al mijn hele leven kok of banketbakker worden. Ik had laatst een taart van acht lagen voor mijn vader gemaakt’.  Daarnaast vind ik sport ook superleuk. Cheerleaden is een hobby en een sport voor mij en ik wil er, naast banketbakken, nog heel lang mee door gaan.

Ik ben begonnen met turnen en ik wil nu 100% voor cheerleading gaan. Sinds een jaar zit ik bij de Frisian Cheer Stars. We doen veel stunts zoals elkaar in de lucht gooien en opvangen. Hier heb je hele sterke armen en benen voor nodig. Het is zwaar, maar wel echt kicken.

Ik moet het altijd aan iedereen uitleggen wat ik doe. Mijn familie en omgeving denken vaak dat ik met pompons springend langs de sportvelden sta zoals in Amerika. Maar wij doen meer de stunts, salto’s en flikvlakken.

We bedenken samen met de trainster een oefening die we willen uitvoeren. Die oefeningen doen we altijd met een groep. We beginnen met een yell en daarna doen we de routine. Zo heet dat bij cheerleading, dat is de hele oefening. De oefening bestaat uit stunts, dans en acrobatiek.

Dit jaar gingen we naar Duitsland, naar het ELITE Cheerleading Championship in Moviepark in Bottrop. We sliepen daar in een hotel. De dagen waren heel druk. We stonden vroeg op om met z’n allen te oefenen. Cheerleaders en cheerdansers uit Engeland, Zweden, Slovenië, Tsjechië, Polen, Zwitserland, Oostenrijk, Finland, Nederland en Duitsland kwamen naar Bottrop om de jury en het publiek van hun vaardigheden te overtuigen.

Wat zo leuk was aan de wedstrijd, was dat er  zo veel teams uit verschillende landen waren. Om daar als Nederland te zijn is gek en heel bijzonder. Als je binnenkomt zijn er zo ontzettend veel cheerleaders. Je kijkt naar alle mensen en je denkt: wow waar ben ik in beland, het is zo gaaf! Het was de eerste keer dat ik voor zo veel publiekstond en dan ook nog in het buitenland. Op zaterdag was er een wedstrijd en op zondag de finale. Wij waren door naar de finale. Ik was onwijs zenuwachtig. Toen wij opkwamen werd onze naam geschreeuwd. Dat was zo cool! Dan krijg je vleugels als je op gaat.

Helaas hebben we niet gewonnen, maar de ervaring om mee te doen was al zo overweldigend dat ons dat niet meer uitmaakte.’

Wil je de andere interviews ook lezen.. klik dan hier