Nordwinnaar in Beeld

Sjoukje Koopmans zit in de vierde klas van het VMBO groen van Nordwin College Buitenpost. Haar grote hobby is autocross.

Deze hobby is haar met de paplepel ingegoten, haar vader heeft altijd aan autocross gedaan en moest daar helaas mee stoppen vanwege rugklachten. Haar twee broers zijn ook zeer fanatiek met de autocross.

Bijna alle vrije moment van Sjoukje is ze te vinden in het “hok”, hier wordt gesleuteld aan de auto’s. Ze worden geschikt gemaakt om te gebruiken bij saloonstockcar races en bij de rodeo. Dit gebeurd door een normale auto om te bouwen, er komt in ieder geval een kooi in en een startknop in plaats van een sleutelcontact. Om toch genoeg tijd aan school te kunnen besteden, gaan de schoolboeken mee naar wedstrijden. Zo kan ze op de heen en terugweg en tijdens rustige momenten bij de race leren voor haar examens.

De bedoeling is natuurlijk net als bij elke race om als eerste over de finish te komen, maar bij deze races mag je elkaar best een tik uitdelen met de auto om zo te zorgen dat je als eerste eindigt. Nadeel hiervan is dat het kan gebeuren dat je je auto net helemaal klaar hebt en dat hij door een aantal tikken daarna helemaal in de kreukels ligt.

Als Sjoukje 18 jaar is en genoeg geld heeft, wil ze graag haar eigen auto om mee te doen aan wedstrijden. In deze sport zijn weinig vrouwen te vinden, af en toe zijn er bij wedstrijden damesklasses, de vrouwen rijden dan ook mee tussen de mannen. Je kan deze hobby zo duur maken als je zelf wil, hoe beter en luxer de spullen voor in de auto hoe duurder het wordt.

Naast school en deze tijdrovende hobby heeft Sjoukje ook nog tijd over voor haar eigen pony en een Fries paard waar ze op rijd. Ze heeft een grote liefde voor dieren en is op school ook vaak bij de dieren te vinden. Als ze zometeen in juli haar diploma op zak heeft gaat ze naar de kappersopleiding. Eigenlijk wou ze graag aan de slag met een opleiding voor autotechniek, maar dit vond haar moeder niet goed.

Terug