Nationaal Jeugddebat Leeuwarden 25 november 2019

20191125_142510.jpg20191125_150221.jpg

Onze scholen in Sneek en Heerenveen deden mee aan het Jeugddebat in Leeuwarden. Ze bedachten een oplossing voor hoe je het verkeer voor oud en jong veiliger maakt.

’s Morgensvroeg stappen de leerlingen bij hun docent in de schoolbus op weg naar het Provinciehuis. Als ze veilig zijn afgezet en in de rij wachtenden staan komt meneer Lever na drie minuten ook binnen. Na het inschrijven is het eerst koffietijd, kwart voor 10, precies volgens het rooster. 

Om 10 uur spreekt gedeputeerde Hoogland de aanwezige jongeren toe. De scholen die meedoen zijn AMS Franeker, Bornego en Nordwin College Sneek en Heerenveen. In totaal zijn er bijna 60 deelnemers. Onze leerlingen zijn verdeeld over verschillende groepen (fracties) en moesten oplossingen bedenken voor de volgende problemen. 

Problemen
Fractie A: Oud en jong in het verkeer. Hoe maak je het veiliger?
Fractie B: Toerisme in Friesland. Hoe krijgen we meer toeristen?
Fractie C: Hoe krijg je meer reizigers in de trein van Sneek naar Stavoren en terug?
Fractie D: Hoe krijgen we meer aandacht voor de Friese taal, cultuur en sporten?

Oplossingen van de leerlingen
Fractie A: laat ouderen die niet meer kunnen fietsen in een taxi gaan waar jongeren chauffeur zijn. Dat vond de politiek een goed idee.
Fractie B: Er moeten hop-on en hop-off boten varen door Friesland zodat toeristen overal naar toe kunnen. De politiek vond dit een goed idee en wil dit wel laten uitvoeren door ondernemers. 
Fractie C: Zorg voor evenementen in Stavoren, minstens 1x per maand. Met een combitreinkaart krijg je kortingen. De politiek vond dat laatste een goed plan en wil helpen om een brief op te stellen naar Arriva hierover.
Fractie D: Meer les in Friese taal, sport en cultuur op school. Na klas 1 ook als keuze vak. Maak de taal belangrijk. De politiek vond dit mooi en wilde het wel bij maatschappijleer stoppen..  Een leraar maatschappijleer greep naar zijn hoofd: nog meer in dat ene uur en de leerlingen willen dus meer vakken op school.

De leerlingen hebben hun oplossingen aan twee provinciale statenleden presenteren in de Statenzaal. Spannend, maar ze deden het erg goed. Al met al een leerzame en leuke dag!

20191125_111710.jpg

Terug