Eten bij de Boer

Eten bij de Boer

Lekker eten en meteen zien waar het eten vandaan komt? In Frankrijk is aanschuiven bij de boer aan tafel voor een lekkere streekmaaltijd al jaren een begrip. Deze vorm van gastvrijheid heet daar Ferme Auberge. Het betekent genieten van een (h)eerlijke maaltijd en meteen ervaren waar de ingrediënten vandaan komen.

Gedurende een periode van twee schooljaren hebben studenten van verschillende onderwijsinstellingen gewerkt aan het opzetten van Eten bij de Boer in Nederland.

Voor veel Nederlandse boerenbedrijven ligt de toekomst in de multifunctionele landbouw. Consumenten zijn steeds bewuster bezig met eten en op zoek naar smaak en uniciteit. Kijk naar het succes van kookprogramma's, culinaire glossy's en de rol van streekproducten die groeit op de menukaarten in de horeca. Door in te zetten op diversiteit en het aanbieden van diensten aan de burgers is er een serieuze markt voor multifunctionele landbouw.

Zien ook de boeren deze kansen en kunnen wij als onderwijsinstellingen de boeren met een pioniersgeest ondersteunen bij het opzetten van Eten bij de Boer als een serieuze bedrijfstak?

Studenten van verschillende onderwijsinstellingen hebben activiteiten voor het ‘ Eten bij de Boer' project uitgevoerd.

Nordwin College:

 • Studenten MBO Design hebben ontwerpen voor ontvangstruimtes op boerderijen gemaakt.
 • Studenten MBO Veehouderij hebben diners georganiseerd voor boeren op hun boerderij. Dit deden ze samen met studenten van de Middelbare Hotelschool van het Friesland College. Een van de voorbereidende activiteiten was een les over dineretiquette.
 • Binnen MBO Veehouderij zijn er lessen multifunctionele landbouw opgezet met een focus op ‘Eten bij de Boer’.

Middelbare Hotelschool Friesland College:

 • Studenten hebben diners georganiseerd bij de boer in samenwerking met studenten MBO Veehouderij van Nordwin College.
 • Wervingsdiner Eten bij de Boer verzorgd
 • Einddiner Eten bij de Boer georganiseerd
 • Etiquettelessen verzorgd voor studenten MBO Veehouderij van Nordwin College
 • Studenten hebben lessen over het koken met streekproducten gevolgd

Groene Campus (Helmond)

 • Organiseerden diners bij de boer
 • Organiseerden open dagen bij de boer

NHL Hogeschool

 • Studenten hebben een concept ontwikkeld voor de website bijdeboereten.nl

Hogeschool VHL

 • Studenten hebben het Afstudeeronderzoek ‘kritische succesfactoren Eten bij de Boer' gedaan
 • Innovatiemodule ‘Eten bij de Boer’

De resultaten van het afstudeeronderzoek naar de succesfactoren van Eten bij de Boer zijn gebruikt bij de werving van ondernemers. Vooral ondernemers die al een recreatieve tak op het bedrijf hebben, kunnen succes boeken met Eten bij de Boer. Gasten kunnen hun activiteiten combineren. Als je op de camping staat kun je aanschuiven bij boer, als je een vrijgezellenfeest op de boerderij hebt gehad kun je tafelen in het weiland tussen de koeien. Gasten verwachten geen luxe, maar wel comfort. Gasten willen de boer zelf spreken en zijn geïnteresseerd in de geschiedenis van het bedrijf.

Handleiding

‘Hoe organiseer ik Eten bij de Boer?’ Dat is de titel van de handleiding die we speciaal voor agrarische ondernemers hebben gemaakt. Het helpt hen bij het onderzoeken naar het aanbieden van horeca-activiteiten vanuit hun eigen bedrijf.

In deze handleiding staat precies waar de ondernemer rekening mee moet houden. Ook voor diegenen die direct aan de slag willen, biedt het handvatten.

Wilt u meer informatie?
Miriam Velter, projectleider Cursus & Contract
m.velter@nordwincollege.nl
058 253 40 00

Terug