Fries Verzetsmuseumprijs 2020 gaat naar Nordwin College Buitenpost

Docenten van het Nordwin College in Buitenpost hebben donderdag de Fries Verzetsmuseumrijs in de wacht gesleept. De prijs wordt tweejaarlijks uitgereikt aan jongeren of docenten die herinneringen aan de oorlog, bezetting en vervolging levendig houden.

Het Nordwin College organiseert elk jaar een projectweek voor de tweede klas met als thema Tweede Wereldoorlog. Tijdens deze week staan alle lessen voor de tweede klas hierbij stil. Van achtergrondinformatie verzamelen bij mens en maatschappij tot een crisiscake bakken bij voeding en gezondheid. De projectweek wordt altijd afgesloten met een kranslegging bij het monument in Buitenpost. Deze krans hebben de leerlingen dan weer zelf gemaakt bij het vak bloem en bij het vak plant zorgen ze ervoor dat alles bij het monument er netjes uitziet voor de kranslegging. Al met al een volle week, waarbij leerlingen echt stil staan bij de oorlog op welk gebied dan ook. De themaweek bestaat ondertussen al meer dan 15 jaar.

De jury van de Vertzetsmuseumprijs roemde het hartverwarmende initiatief, de schaal en de aanpak van deze projectweek. Zij overhandigen dan ook een symbolische check van €500,- aan de school. Deze prijs is beschikbaar gesteld door de Stichting Friesland 1940-1945 en de Stichting Sneek 1940-1945. Het Nordwin College had ook direct een bestemming voor dit bedrag. Er zijn namelijk altijd  een paar leerlingen die niet mee kunnen op excursie tijdens deze week i.v.m. de financiële situatie thuis. Met dit bedrag kunnen ook deze leerlingen mee!

Terug