Van stagiaire tot vrijwilliger, maar dan anders

Het komt wel vaker voor dat een collega of stagiaire na een bepaalde tijd afscheid neemt van het werk bij Natuurmonumenten, om vervolgens als vrijwilliger terug te komen. Iets waar we als beheereenheid natuurlijk heel blij mee zijn. Zo hoeven we niet echt afscheid te nemen én worden er extra handen enthousiast uit de mouwen gestoken om de natuur te helpen. Een echte ‘win-winsituatie’.  En hoe leuk is het dan als 1 stagiaire leidt tot meerdere vrijwilligers! 

Begin september kwam docent Reinout van Nordwin College bij collega Hans Oosterhaven op De Slotplaats (Bakkeveen) op bezoek voor een stagegesprek. Tijdens dit gesprek gaf Reinout aan hoe jammer het is dat zijn leerlingen niet fysiek op school les kregen en het onderwijs voornamelijk digitaal wordt aangeboden. Al pratende ontstond er een heel leuk plan: De Slotplaats als openlucht leslokaal waar theorie en praktijk samenkomen.  

Sommige goede plannen kunnen heel snel gerealiseerd worden. 6 weken lang is Nordwin College actief geweest op het landgoed. Tweedejaars studenten van de MBO opleiding Natuur & Recreatie, allemaal tussen de 17 en 22 jaar oud, hebben hard meegewerkt in het natuurbeheer. Door elke week een dag aanwezig te zijn, in groepen van maximaal 5 studenten, is er behoorlijk wat achterstallig werk uitgevoerd. Zo hebben de studenten bijvoorbeeld bij de grote slenk op De Slotplaats een flinke hoeveelheid opslag verwijderd. Een resultaat waar we erg blij mee zijn. En al doende zijn ze in de tussentijd onderwezen in bosbeheer, plantenkennis en poelbeheer. 

bakkeveen1.jpg bakkeveen2.jpg

Eind oktober was de klus voor Nordwin College geklaard. Of deze manier van vrijwillige inzet in de toekomst vaker gaat voorkomen is nu nog niet te zeggen. Niets is zo veranderlijk als het weerbericht, en als de maatregelen… 

 

 

Terug