Bloemdocenten volgen online masterclass Bloem

Om in coronatijd toch een brede docentenactiviteit te houden, organiseerde het Sectoroverleg (SO) Bloem een online masterclass voor alle bloemdocenten (vmbo, mbo, hbo) van Aeres en Nordwin College. 34 bloemdocenten van 16 onderwijslocaties gingen creatief aan de slag.

Het SO Bloem verbindt bloemdocenten binnen Aeres en Nordwin College om samen te leren en te inspireren voor de toekomst van ons bloemonderwijs. “Door samen inspiratie op te doen, kom je verder en dat geldt ook voor onze creatieve bloemdocenten. Nu zij elkaar vanwege de coronamaatregelen niet fysiek kunnen ontmoeten, ontstond het idee voor een online masterclass. Op deze manier kunnen zij ieder op hun eigen locatie toch een gezamenlijke ervaring opdoen. Voor het eerst deden ook bloemdocenten van Nordwin College mee aan een docentenactiviteit van het SO Bloem. Een mooi startpunt voor een fysieke kennismaking in 2021”, zegt Marijn van der Laan, directeur Ontwikkeling en Innovatie bij Aeres.

Flora Podium verzorgde de online masterclass met medewerking van internationaal bloemarrangeur-designer Nicky Markslag. Omdat het startpunt van de deelnemers zeer divers was, is gekozen voor het werken aan een concept met als opdracht: maak een transparant boeket op een frame, waarbij het perspectief is opgerekt of vervormd. Een boeket dat van onderen smal is en naar boven breed uitloopt, zodat het technisch een beetje onmogelijk lijkt en toch in balans blijft staan. Flora Podium geeft de docenten binnenkort feedback op hun werk. Het concept uit de opdracht is inmiddels ook gebruikt in lessen voor studenten.

Wat vonden de docenten van de masterclass? Cissie Ruizendaal, Erik van Heijst en Esther Ynema delen hun ervaringen.

Gesnoeide platanen “Hoe langer het thuiswerken duurt, hoe meer ik het persoonlijke contact met vakgenoten mis. Door de masterclass voelde ik weer even verbonden met hen. Ik vond het heerlijk om thuis lekker creatief bezig te zijn met de bloemen uit de mysterybox. In plaats van binddraad voor het boeketframe koos ik voor een duurzamer materiaal. In onze schooltuin in Maartensdijk zijn onlangs de platanen gesnoeid. De takken kon ik mooi verwerken in het frame. Deze week liet ik de leerlingen in de les dezelfde opdracht maken met de technieken klemmen, binden en wikkelen. Ze vonden het een hele leuke en uitdagende opdracht.” Cissie Ruizendaal werkt bij Aeres VMBO Maartensdijk waar ze praktijkdocent is voor de keuzevakken Bloem, mentor en LOB’er. Bij Aeres Hogeschool Wageningen volgt ze de master Leren en Innoveren.

‘Aziaten houden van less is more’ “Normaal gesproken zou ik nu in Azië zijn om trainingen bloemsierkunst te geven en examens af te nemen bij licentiescholen. Omdat ik toch thuiszat vanwege de coronamaatregelen besloot ik mee te doen aan de masterclass. Ik was vooral nieuwsgierig wat ik er als docent van kon leren en hoe de bloemen bij mij thuisbezorgd zouden worden. Het bleek een mooi, inspirerend pakket met prima materialen. Ik wil dit masterclass-concept ook een keer uitproberen bij mijn licentiescholen. Het kan een interessante aanvulling zijn op mijn online lessen. Het was een feestje om thuis met de bloemen bezig te zijn. Ik heb niet alle materialen uit de mysterybox gebruikt. In ons land zie je vaak overweldigende boeketten met zoveel mogelijk bloemen. Aziaten houden van less is more en daar ben ik eerlijk gezegd ook van.” Erik van Heijst is docent Bloemsierkunst bij Aeres Hogeschool Wageningen.

Grote vazen halen bij de kringloop “Ik was gelijk enthousiast toen we de uitnodiging voor de masterclass kregen. Hoewel de timing niet optimaal was, we zaten middenin een toetsperiode, vond ik het een heerlijk vooruitzicht om even ontspannen en creatief bezig te zijn met natuurlijke materialen. Ik volgde de masterclass op onze locatie in Leeuwarden met zes collega bloemdocenten uit het (v)mbo. We kozen ervoor de opdracht vooraf niet te bekijken en ons te laren verrassen. Eenmaal bezig kwamen we erachter dat we grote vazen nodig hadden. Omdat we die niet op school hadden, vertrok een collega snel naar de kringloopwinkel. Het viel me wel op dat de gebruikte vaasmaat in de masterclass te klein was voor de omvang van het boeket. Verder had ik verwacht dat ik wel een aantal nieuwe technieken zou leren, maar dat was niet zo. Als bloemdocent wil je jezelf toch steeds verbeteren. Persoonlijk heb ik veel geleerd van de masterclasses van Hanneke Frankema en Martin Groen.” Esther Ynema-van Zandbergen is bloemdocent mbo bij Nordwin College in Leeuwarden.

Masterclass Bloem3.jpg Masterclass Bloem5.jpg Masterclass Bloem6.jpg

Terug