Nordwin College Buitenpost wint Groene Impactprijs Groen onderwijs 2019 met 'Tuinen verbinden'

Impactprijs Groen Onderwijs 2019 uitgereikt door André Kuipers

Nordwin College, Clusius College, Van Hall Larenstein en TU Eindhoven/HAS Hogeschool in de prijzen!

Tijdens een bruisende middag bij HAS Hogeschool in Den Bosch, is de Impactpriis Groen Onderwijs 2019 uitgereikt. Die eer was voor André Kuipers, hij was de hoofdgast in de College Tour. Een uur lang mochten de 200 aanwezige studenten en leerlingen hem het hemd van het lijf vragen.   

De middag werd aan elkaar gepraat door Wende Schaminée. "Ik kom uit de stad, maar ik ben eigenlijk een boerenmeid. Door mijn liefde voor dieren ben ik bij Helicon terecht gekomen. Daar werd ik verliefd op koeien en op de veehouderij", vertelde de studente, die nu studeert aan de HAS Hogeschool.

Heel professioneel praatte ze de TV-fragmenten en vragen uit het publiek aan elkaar. André Kuipers vertelde levendig over zijn ruimtemissies en werk als duurzaamheidsambassadeur. Over telen in de ruimte, de mogelijkheden voor landen en leven op mars en hoe het voelt en is om te werken in een spaceship. Ook de stikstofcrises en de branden in Australië (beiden goed te zien vanuit de ruimte) kwamen aan bod. André: "Ik ben een wetenschapper en vindt dat de politiek moet bedenken welke maatregelen nodig zijn. Mijn taak is zo veel mogelijk data varzamelen."

Op de vraag of er iets hem nog nooit was gevraagd, werd het publiek getrakteerd op een paar leuke anekdotes. Over experimenten die net wel of net niet mislukten door toedoen van André en livestreams die net op tijd konden worden uitgezet omdat er een een astronaut slechts gekleed in een luier de ruimte in zweefde. Het publiek genoot. 

En de winnaars zijn.......

impactprijs2019.jpg

Daarna was het eindelijk zo ver. De professionele jury, bestaande uit Martin Scholten (WUR), Egbert Roozen (VHG) en Jorrit Kiewik (directeur van het Slow Food Youth Network Global), hebben in elke categorie één winnaar gekozen. Egbert Roozen maakte samen met André Kuipers bekend welke projecten zich de winnaar van de Impactprijs Groen Onderwijs 2019 mochten noemen.
 
Voor elk winnend team was een prijs beschikbaar van 2500 euro.

VMBO: Nordwin College Buitenpost met 'Tuinen verbinden'
Voor de biodiversiteit moeten er meer tuinen komen en minder bestrating. Met het project Tuinen verbinden zijn diverse initiatieven ontplooid, waar tuinaanleg wordt verbonden met het Friese Landschap. De vmbo-leerlingen van Nordwin College Buitenpost voerden diverse projectonderdelen uit en droegen hiermee bij aan de bewustwording van het dorp.

Terug