Tegemoetkoming schoolkosten voor minderjarige MBO-studenten

Tegemoetkoming schoolkosten voor minderjarige MBO-studenten

MBO-scholen willen dat jongeren de vrije keuze hebben welke mbo-opleiding zij willen doen. De financiële situatie van de ouders mag daarbij geen belemmering zijn. Gezinnen met een laag inkomen kunnen een tegemoetkoming in de schoolkosten aanvragen. Het Ministerie van onderwijs stelt hiervoor budget beschikbaar. Deze regeling geldt voor studenten die op 1 augustus jonger zijn dan 18 jaar.

In het noorden worden de krachten gebundeld: 8 MBO-scholen, waaronder Nordwin College, hebben in samenwerking met Stichting Leergeld eenzelfde regeling afgesproken. Dit maakt het voor (ouders van) minderjarige studenten duidelijk en overzichtelijk hoe zij een tegemoetkoming kunnen aanvragen.

Hoe ziet de regeling eruit?

  1. Het betreft financieringsmogelijkheden van verplichte opleidingsgebonden leermiddelen en activiteiten, die voor rekening komen van studenten die jonger dan 18 jaar zijn. Dit zijn studiematerialen die noodzakelijk zijn om de opleiding te kunnen volgen. Deze studiematerialen zijn of worden eigendom van de student. Dit zijn bijvoorbeeld boeken, werkschoenen en een laptop.
  2. Bij Nordwin College kunnen de mogelijkheden voor financiering worden besproken tijdens het intakegesprek. Ook kunnen studenten voor vragen terecht bij het zorgteam van de school (MBO 1&2) of bij het STAP (MBO 3&4 en MBO Life Sciences).
  3. De ouder neemt contact op met Stichting Leergeld voor een onafhankelijke inkomenstoets. Vervolgens coördineren het zorgteam (MBO 1&2) of het Steunpunt Studentenzorg (MBO 3&4 en MBO Life Sciences) de aanvragen.
  4. De uitbetaling vindt zoveel mogelijk direct aan de leveranciers plaats.
  5. De mbo-instellingen gaan op dezelfde wijze om met een beroep op de regeling. De inhoudelijke en praktische uitvoering van het proces is per mbo-instelling aangepast aan de eigen organisatiestructuur.

 

Terug