Polen brengen bezoek aan Nordwin College Buitenpost

Bezoek Polen mei 2016

foto: Jan Roosdorp

BUITENPOST – Afgelopen week bracht een groep Poolse leerlingen een bezoek aan het Nordwin College in Buitenpost. In het kader van de internationalisering waren leerlingen van het VMBO-groen in Buitenpost vorig jaar al te gast in Polen.

Eind april vorig jaar gingen zeven leerlingen uit klas twee onder leiding van twee docenten op excursie naar Polen. Overdag werden daar bedrijven bezocht en draaide men lessen Wiskunde en Engels mee op de Poolse school, ZSP Szydlów Grabica. De leerlingen verbleven in Polen bij gastgezinnen.

Dit jaar werden de rollen omgedraaid en verbleven de Poolse studenten van ZSP Szydlów Grabica in de gezinnen van de deelnemers van vorig jaar. De Poolse leerlingen kregen een gevarieerd programma aangeboden. Natuurlijk maakten ze kennis met het groene onderwijs van het Nordwin College, waarbij ze bijzonder geïnteresseerd waren in de Legostudio van de school, waar lessen techniek verzorgd worden. Niet alleen het onderwijs stond centraal, er  werden ook een aantal bedrijven bezocht zoals onder andere: een agrarisch bedrijf, een zuivelfabriek en Essentra in Buitenpost. De mogelijkheid om de bedrijven te bezoeken was vaak door de ouders van de leerlingen geregeld.

Tot het programma behoorde ook een dagje Ameland, waarbij vooral de zeehondenexcursie diepe indruk maakte. Als laatste onderdeel werd Leeuwarden bezocht, waarbij ook een rondvaart door de stadsgrachten gemaakt werd.

Vrijdag gingen de Polen weer richting huis. Alle partijen waren unaniem van mening dat een dergelijk internationaliseringsproject de moeite meer dan waard is. In de toekomst zal de animo van de leerlingen voor dergelijke projecten dan ook zeker groot zijn.

Terug