Het verhaal van...

Cor van Vilsteren en Johan Visser

Locatie: Nordwin College Leeuwarden | VMBO-groen
Functies: Docent en instructeur Dierhouderij en beheerders van het dierenverblijf

Tijdens de rondleiding met Klaas de Vries troffen we de 2 vrolijke medewerkers Cor van Vilsteren en Johan Visser bij Nordwin College Leeuwarden en al gauw volgde een leuk interview met deze twee mannen die beide erg veel passie hebben voor hun vak!

Vol trots vertellen ze wat hun tijdens en naast het lesgeven op Nordwin College bezighoudt en blijken ze veel meer te zijn dan alleen docent en instructeur op Nordwin College. Cor en Johan doen samen echt hun best om het leven van een ander een stukje makkelijker te maken en dragen zorg voor mensen die last hebben van een fobie, bijvoorbeeld voor vogels of voor spinnen.

Daarnaast zorgen Cor en Johan voor de aanschaf en het verzorgen van de dieren door ze voldoende voer, hooi en stro te geven. Samen onderhouden ze alles binnen en rond het dierenverblijf en timmerde ze een nieuwe zolder in elkaar, restaureerde ze het knaagdiereneiland volledig en realiseerde ze een verblijf voor de kippen.

Binnen hun werk zijn Johan en Cor erg bewust bezig met duurzaamheid, niets wordt zomaar weggegooid en Johan en Cor zijn echte supporters van recyclen! Alle restjes die de leerlingen weggooien uit de kantine en alle restjes van het kooklokaal krijgen de varkens, de kooien maakte ze van oude reclame borden van Cambuur én een windmolen op het dak van het dierenverblijf werd gerealiseerd dankzij een prijs die twee MBO 3&4 studenten hadden gewonnen!

Wat ook erg bijzonder is aan dit dierenverblijf is dat ze al 7 jaar over een zoönosen certificaat beschikken die is uitgegeven door de Gezondheidsdienst voor dieren! Hiermee zijn ze het enige dierenverblijf van Nordwin College die dit heeft en voldoen ze aan alle eisen voor het tegengaan van zoönosen (ziektes en infecties tussen mens en dier).

Daarnaast staan Johan en Cor altijd klaar voor alle studenten, zo vertelt een student. Heb je een vraag of wil je gewoon even kletsen, bij Johan en Cor mag je altijd binnen lopen! 
 Cor en Johan

Gerard Tamminga

Locatie: Nordwin College Heerenveen | MBO 1&2
Functie: Docent, coach, broedzorgcoördinator en terreinbeheerder van ‘De Ierdswei’

Gerard Tamminga is werkzaam bij Nordwin College in Heerenveen en geeft les aan de studenten van MBO 1&2. We liepen een dagje mee tijdens een praktijkles in het natuurgebied van Vogelwacht Heerenveen en Oranjewoud. Vol passie vertelt Gerard over zijn werk en leid hij samen met de studenten ons rond door het gebied.

We kwamen aan in de Ierdswei in Heerenveen waar een groep van 11 studenten op ons stond te wachten. De studenten gingen op deze dag een corridor zagen om zo een doorgang te creëren van het broedgebied naar het foerageergebied van de oeverzwaluw. In het zelfde gebied bevindt zich ook een speciale oeverzwaluwwand waar zo’n 120 gaten in zitten om oeverzwaluwen te stimuleren om hier te broeden. De studenten ontwikkelde naast een doorgang voor de oeverzwaluw, ook een schuilplaats voor de ijsvogel, zodat deze in alle rust kan broeden. 

Naast lesgeven is Gerard Tamminga ook betrokken bij zo’n 15 projecten, verzorgt hij natuurexcursies voor kinderen én heeft hij zijn eigen bedrijfje Grienkant.frl in Heerenveen, waarbij hij ecologische scans maakt, gebied studies en veldonderzoek doet.

Gerard is een echte coach voor de studenten en vind het heel belangrijk dat zijn studenten pas de Proeve van Bekwaamheid afleggen wanneer ze er écht klaar voor zijn en daardoor kunnen de leerlingen straks met een goed gevoel Nordwin College verlaten. De klas van Gerard Tamminga


Hetty Sinnema

Locatie: Nordwin College Leeuwarden | MBO 1&2
Functie: Docent, coach en lid Ondernemersraad 

Hetty Sinnema is 10 jaar werkzaam bij Nordwin College en geeft momenteel les aan MBO 1&2 in Leeuwarden en is daarnaast coach en lid van de ondernemersraad van Nordwin College. Op 8 december 2016 gingen we bij haar langs voor een gezellig praatje.

Hetty werkt 3 dagen in de week bij Nordwin College en runt daarnaast haar eigen organisatie, waarbij ze dieren opvangt in haar vogelasiel ‘De Fûgelhelling’ in Ureterp. Sinds 1975 biedt ze hier hulp aan zieke, gewonde, verzwakte of ouderloze vogels en zoogdieren en jaarlijks worden hier wel zesduizend dieren opgevangen! Naast het bezoek van De Fûgelhelling is het ook erg leuk voor excursies, kinderfeestjes, schoolreisjes of voor het huren van een zaal.

Naast leidinggeven aan 60 vrijwilligers, het coachen van leerlingen en lesgeven, heeft ze zelf ook 4 kinderen en studeert ze pedagogische didactiek. Hetty is ontzettend trots op de interactie met leerlingen en de successen die ze met de leerlingen haalt en heeft momenteel 14 coach leerlingen uit het 1e jaar.

Met alles wat Hetty onderneemt, draagt ze echt wat bij aan een duurzame maatschappij waarin mens en dier voorop staan en is ze een echte coach in hart en nieren!

Hetty SInnema


Menno Stienstra

Locatie: Nordwin College Leeuwarden | Onderwijs Service Bureau
Functie: Projectleider Nordwin College, coördinator Skills

Menno Stienstra is intussen al zo’n 13 jaar werkzaam bij Nordwin College en in al die jaren is hij betrokken geweest bij heel veel mooie projecten in en rondom Fryslân. wij gingen bij Menno langs en vertelt hij bij welke projecten hij nu betrokken is.  

De eerste projecten bevinden zich dichtbij Nordwin College Leeuwarden; de herinrichting van de Potmarge zone en de herinrichting van het buitenterrein van VMBO-groen en MBO 3&4 en MBO Life Sciences Leeuwarden.

Gebieden in en rondom Leeuwarden worden niet alleen opnieuw ingericht, maar er wordt ook gekeken in hoeverre het mogelijk is om deze gebieden te benutten voor bijvoorbeeld het telen van gewassen, zoals bij het project ‘City Farming’. Dit is een onderwijsprogramma waarbij studenten van MBO Life Sciences en MBO 3&4 samenwerken aan het telen van gewassen óp het water. Daarnaast is Menno bezig met het project Vruchtgebruik en het project Eetbaar Leeuwarden, waarbij het gaat om samenwerken tussen de burgers en de organisaties die zich bevinden in het gebied.

Menno zet zich hard in voor duurzaam ruimtegebruik en vind het dan ook belangrijk om zich in te zetten voor bijvoorbeeld het project Dak en gevelgroen, Groene Wanden, Drijvende Tuinen rondom het Wetsus gebouw en Operatie Steenbreek, waarbij een grijze leefomgeving wordt vergroend.

Daarnaast houdt Menno zich graag bezig met projecten waar wij als Nordwin College mooier van worden, bijvoorbeeld het organiseren van een groot diner samen met de studenten van MBO Life Sciences tijdens Culturele Hoofdstad 2018 waar 41 boeren het gesprek met elkaar aangaan.

Ook is Menno projectleider van het project School die je Voedt en coördinator van het project Skills, waarbij excellence studenten meedoen aan een wedstrijd en waarbij het beroepsonderwijs en vakmanschap wordt gepromoot.

Door zijn grote talent in netwerken en verbinden, wordt Nordwin College goed op de kaart gezet en is Menno Stienstra een onmisbare kracht voor Nordwin College.

Menno Stienstra


Lies Teuben

Locatie: Nordwin College Leeuwarden | VMBO-groen
Functie: Directeur VMBO-groen Leeuwarden

We spraken met Lies Teuben, directeur bij VMBO-groen Leeuwarden.

Lies haar grootste droom is dat Nordwin College VMBO-groen Leeuwarden bekend komt te staan als de beste VMBO school. Daarnaast vind Lies het ontzettend belangrijk dat de leerlingen die na 4 jaar de school verlaten een hele fijne schooltijd hebben gehad en goede resultaten hebben behaald waarmee ze klaar zijn voor de toekomst.

Het is belangrijk dat iedereen mooie ervaringen opdoet, zorg draagt voor elkaar en voor het milieu en dat leerlingen zó worden klaargestoomd, dat ze echt wat kunnen bijdragen aan de maatschappij.

Iedereen; leerlingen, medewerkers en eigenlijk de hele samenleving; je mag lol hebben en samen lekker keten, maar je moet je rotzooi wél opruimen! 

Het team van Nordwin College VMBO-groen heeft een schone school hoog in het vaandel staan en zijn een echt voorbeeld voor de leerlingen en lopen niet verder wanneer ze ergens rommel zien liggen, zo laten ze aan leerlingen het goede voorbeeld zien.

Ook thuis speelt duurzaamheid een grote rol. Naast het plaatsen van zonnepanelen en het scheiden van afval, fiets ze ook nog zo vaak mogelijk naar school. Duurzaam voor jezelf én voor het milieu!

Leef vanuit hoop en vertrouwen, dan bereik je samen het meest. Samen gaan we voor goud! 

Lies Teuben Nordwin College Leeuwarden


Klaas de Vries

Locatie: Nordwin College Leeuwarden | MBO 3&4 | MBO Life Sciences
Functie: Facilitair Medewerker

Klaas de Vries werkt ruim 25 jaar bij Nordwin College, en in die tijd zag hij flink wat veranderingen langs komen! Elke dag staat hij voor nieuwe uitdagingen. Graag laat hij zien wat hem bezighoudt en hoe hij duurzaamheid toepast in zijn werk.

Klaas vertelt dat hij een uitleen voor materialen heeft ontworpen en deze samen met zijn collega’s heeft gerealiseerd, inclusief zelfgemaakte gereedschapskisten, een receptie en kantoortje waar alle leerlingen, studenten en docenten welkom zijn die gereedschap nodig hebben. Bij de bouw van de materialenruimte, voorheen een klaslokaal, is volop gebruik gemaakt van materialen die eigenlijk weggegooid zouden worden, zoals oude plafonds.

Naast het managen van de uitleen zorgt Klaas ervoor dat de omgeving rondom Nordwin College er altijd piekfijn uit ziet. ‘Maar’, zo zegt Klaas, ‘we moeten het wel sámen doen’. Het ene moment is het afval netjes gesorteerd zodat de composthoop echt alleen compost bevat, en het volgende moment zijn er ook allemaal plastic flesjes en potjes tussen te vinden waardoor het ‘afval’ niet meer kan worden gebruikt als compost.

De tip van Klaas: ‘Medewerkers, studenten en docenten: let erop dat het afval goed wordt gescheiden, zo besparen we een hoop tijd en geld – schaars goed dat we dan weer ergens anders aan kunnen besteden!’

> Terug naar boven