Leer jij graag in de praktijk? Kies dan voor BBL

Aan het werk en tegelijkertijd je MBO-diploma halen? Kies dan voor een opleiding via de Beroeps Begeleidende Leerweg (BBL).

  • 60-80% praktijk: je bent in dienst van een bedrijf en het grootste deel van de week aan het werk.
  • Je gaat één dag per week naar school.

Voor wie is BBL?

Een BBL-opleiding is er voor jongeren én volwassenen die werken bij een bedrijf en daarnaast graag een opleiding willen volgen. Om aan een BBL-opleiding te beginnen, moet je een arbeidsovereenkomst van minimaal 16,25 uur hebben bij een werkgever in de sector. Dat kan voor bepaalde tijd of onbepaalde tijd, fulltime of parttime, mede afhankelijk van de CAO van de branche.

Niveau BBL-opleidingen

De BBL-opleidingen zijn er op vier niveaus:
• niveau 1   assistent (Entreeopleiding)
• niveau 2   medewerker
• niveau 3   vakbekwaam medewerker
• niveau 4   manager/specialist

Veel deelnemers starten in niveau 2, stromen door naar niveau 3
en daarna eventueel naar niveau 4.

Een BBL-opleiding is qua inhoud, niveau en diploma gelijkwaardig aan de BOL-opleiding (Beroeps Opleidende Leerweg). Het verschil is dat bij een BOL-opleiding de nadruk meer op de theorie ligt en bij een BBL-opleiding op de praktijk.

Erkend leerbedrijf

Het bedrijf of de instelling waar je het praktijkdeel van de BBL-opleiding doet, noemen we het leerbedrijf. Het moet wel een ‘erkend leerbedrijf’ zijn. Voorwaarde is bijvoorbeeld dat je instructie krijgt van een erkend praktijkopleider. Kenniscentrum SBB controleert of een bedrijf of instelling als leerbedrijf erkend kan worden. Kijk op www.s-bb.nl of jouw leerbedrijf een erkend leerbedrijf is.

Praktijkovereenkomst

Je sluit een Praktijkovereenkomst af met alle betrokken partijen: met Nordwin College en met het leerbedrijf. In de overeenkomst worden ieders rechten en plichten vastgelegd.

Kosten van de opleiding

Een MBO-opleiding volgen kost geld. Je moet in elk geval rekening houden met de volgende studiekosten:

  • cursusgeld: iedere MBO-student van 18 jaar of ouder betaalt cursusgeld aan het rijk; de hoogte is afhankelijk van het niveau van de opleiding;
  • schoolkosten (zoals boeken, digitaal lesmateriaal, materiaalkosten);
  • eventuele reiskosten.

Voor een MBO-opleiding op BBL-niveau is geen studiefinanciering mogelijk. Omdat je in dienst bent bij een bedrijf, ontvang je salaris.

Duur van de BBL-opleidingen

Een niveau 1 opleiding duurt 1 jaar. Een BBL-opleiding op niveau 2 duurt 2 jaar. De opleidingen op niveau 3 en 4 duren 3 jaar. De uiteindelijke studieduur hangt af van je vooropleiding.

Locatie BBL-opleidingen

De BBL-opleidingen op niveau 1 &2 worden gegeven in Buitenpost, Heerenveen, Leeuwarden & Sneek. De opleidingen Voedingstechnologie BBL niveau 2, Procestechniek BBL niveau 2 en de BBL-opleidingen op niveau 3 & 4 worden gegeven in Leeuwarden, Jansoniusstraat 2a.

Aanmelden

Je kun je aanmelden voor een BBL opleiding door hierboven te kiezen voor de juiste opleiding en onderaan die pagina te klikken op 'Aanmelden'.

Meer weten?

Wil je meer weten over de BBL-opleidingen? Neem dan gerust contact op met de locaties.