icoontje tuin, landschap recreatieMBO-hovenier

Ben je ondernemend, veelzijdig, werk je graag in de buitenlucht en houd je van aanpakken? Dan past de opleiding Hovenier bij jou.

studenten- hovenier.jpgAls je deze opleiding gedaan hebt, ben je een stuk groener dan toen je begon. Je kunt tuinen en plantsoenen ontwerpen, inrichten en onderhouden. Je weet dat ‘groen’ ook gaat over bestrating en plantenkennis. De groene ruimte heeft geen geheimen meer voor je, je bent handig met machines en vindt het leuk om met mensen om te gaan. Klinkt dit goed? Meld je dan aan voor de opleiding Hovenier.

Iets voor jou?

Doe je de opleiding op niveau 3 en 4, dan kun je kiezen uit verschillende richtingen. Bij de specialisatie hoveniersbedrijf leer je alles over beplanting, maar ook over houtwerk, straatwerk, metselen, beregening en verlichting. Je verdiept je in organiseren en plannen, tuinontwerpen, begroten en leiding geven. Als groenvoorziener leer je aan de hand van een ontwerp groen aanleggen, onderhouden en beheren. Je leert te werken met machines die je ook zelf moet onderhouden.

Nog even dit…

Een dagje uit, even ontspannen, genieten van een mooie tuin of gewoon een prettige leefomgeving… Iedereen vindt ‘groen’ belangrijk! Met deze opleiding draag jij eraan bij dat iedereen van de groene ruimte kan blijven genieten. Doe je mee?

Keuzedelen

Tijdens de opleiding kun je je opleiding verbreden of verdiepen met een keuzedeel. Hiermee maak jij jezelf interessanter voor de arbeidsmarkt. Hier kun je meer lezen over de keuzedelen.

Opleiding in cijfers
brochure aanvragen
Aanmelden

banner contact MBO.jpg

 

Banner open dagen
 
 
Beroepsmogelijkheden

MBO niveau 2

Met een diploma niveau 2 op zak kun je aan de slag als medewerker bij

 • Waterschap
 • Recreatiepark
 • Natuurorganisatie
 • Hovenier
 • Gemeente

MBO niveau 3 & 4

Je kunt aan de slag in vele richtingen. Denk aan:

 • Vakbekwaam hovenier
 • Hovenier / ondernemer
 • Groenvoorziener
 • Uitvoerder
 • Werkvoorbereider
 • Manager groenbedrijven


Met een niveau 4-diploma op zak kun je er ook voor kiezen om door te leren op het HBO.

Testimonial

Verhaal van Sjoerd Achterhuis, die met zeven studenten naar Oeganda is geweest.

In Afrika is het compleet anders dan hier. Een lifechanger wordt het vaak genoemd. Dat klopt ook. Mensen denken vaak alleen aan de armoede, oorlog, dictaturen, criminaliteit en corruptie. Eigenlijk volgen ze blind wat je in het nieuws ziet. Wij hebben het daar heel anders ervaren. De Oegandezen zijn heel vriendelijk en sociaal. Ze nemen veel tijd voor familie en vrienden. Er is een relaxtere sfeer, een lagere werkdruk en veel minder stress. En je ziet dat de Nederlandse manier, of Europese manier, van leven niet de enige manier is. We kunnen veel leren van andere culturen!

‘Als je er een keer bent geweest kom je erachter dat er veel meer is en je van de negatieve dingen weinig merkt’oeganda.jpg

Ook zijn we naar een plantage geweest waar we een rondleiding kregen van de manager. We hebben veel vragen gesteld om uiteindelijk te kunnen helpen bij een ondernemingsplan waarmee de Oegandese studenten na hun studie aan de slag kunnen. We hebben bijvoorbeeld gevraagd naar de kosten, welke producten de meeste winst geven en waar in Oeganda je het beste producten kan verkopen. Deze gegevens hebben we verwerkt in het ondernemingsplan. We kwamen erachter dat de Oegandese studenten veel kennis van hun vakgebied hebben, maar dat ze moeite hebben om dit toe te passen. En daar zijn wij als Nederlanders weer heel goed in.

De samenwerking tussen ons, hun kennis en ons inzicht, mentaliteit en efficiënte manier van denken heeft een realistisch plan opgeleverd dat ze na hun studie ook echt kunnen realiseren.

Toelatingseisen

Wil je weten of je toegelaten kunt worden tot een opleiding op niveau 2, 3 of 4? Hier vind je de toelatingseisen.