icoontje dier en welzijnMBO-paardenhouderij (niveau 2)
MBO-paardensport en -houderij (niveau 3&4)

Paarden zijn je lust en je leven. Heb jij een passie voor paarden en wil je van je hobby je werk maken? Kies dan voor deze MBO-opleiding.

Iets voor jou?

In een paardenhouderij kun je jouw passie voor paarden helemaal kwijt. De verzorging van paarden kost veel tijd, maar dat heb je er graag voor over.

Over de opleiding niveau 2studenten- Paardenhouderij.jpg
Op school en tijdens je stage leer je alles over het veilig omgaan met paarden. Van veevoeder en wateropname tot toiletteren en huisvesting. We besteden ook aandacht aan optomen en afstellen van het harnachement en het berijden van paarden. Op het programma staan verder onderwerpen als communicatie, omgaan met klanten en computergebruik. Als je klaar bent, kun je de paarden goed verzorgen en weet je veel over gezondheid en ziekte bij paarden. Bovendien kun je klein onderhoud aan gebouwen en installaties uitvoeren.

Over de opleiding niveau 3&4

Tijdens de opleiding verdiep je je in onderwerpen als gezondheid en verzorging, voeding en welzijn, het werken met paarden, voortplanting en management. Je leert ook wat er komt kijken bij het runnen van ene bedrijf en hoe belangrijk het is dat je klanten tevreden zijn. De stallen mesten, voeren, poetsen, zorgen dat het paard genoeg beweging krijgt, het hoort er allemaal bij. Geen punt, want je weet dat het belangrijk is voor het welzijn en de gezondheid van het paard. Met dit diploma op zak weet je dat je niet alleen goed voor je paarden moet zorgen, maar ook voor je klanten!

* Een deel van de opleiding kan gegeven worden op een andere locatie. We proberen de opleiding zoveel mogelijk op de locatiekeuze van de student aan te bieden, maar voor sommige vakken moeten we uitwijken naar een andere locatie.

Keuzedelen

Tijdens de opleiding kun je je opleiding verbreden of verdiepen met een keuzedeel. Hiermee maak jij jezelf interessanter voor de arbeidsmarkt. Hier kun je meer lezen over keuzedelen.

Opleiding in cijfers
brochure aanvragen
Aanmelden
Banner open dagen 

Wist je dat? Facebook logo

De opleiding Paardenhouderij een Facebook-pagina heeft? Bekijk de pagina hier.

Beroepsmogelijkheden

MBO niveau 2

Met dit diploma op zak kun je aan de slag bij een:

 • Manege
 • Paardenverhuur
 • Hengstenhouder
 • Africhtingsstal
 • Handelsstal
 • Professionele ruiter/amazone

MBO niveau 3 & 4

Deze studie bereidt je voor op het werk bij hippische bedrijven, zoals maneges, pensionstallen en trainingsstallen. Mogelijke beroepen zijn:

 • Manege-/stalmedewerker
 • Manege-/stalhouder
 • Hengstenhouder
 • Paardenhandelaar
 • Stamboekfunctionaris


Met een niveau 4-diploma op zak kun je er ook voor kiezen om door te leren op het HBO.

Toelatingseisen

Wil je weten of je toegelaten kunt worden tot een opleiding op niveau 2, 3 of 4? Hier vind je de toelatingseisen.

 
 
banner contact MBO.jpg