MBO-dierenartsassistent paraveterinair

mbodierenartsassistent.jpg

Help jij graag dieren en vind je het leuk om met mensen om te gaan? Kies dan voor MBO-dierenartsassistent paraveterinair.

Iets voor jou?

In een dierenartsenpraktijk heb je te maken met dieren én hun eigenaren. Je leert hoe je de dierenarts moet assisteren bij zijn werk, zoals bij operaties, het toedienen van narcose en het maken van röntgenfoto's. Je weet van aanpakken, verzorgt de administratie zorgvuldig en vindt dat schoonmaken bij je werk hoort. Je ontvangt de klanten, informeert eigenaren over het gebruik van diergeneesmiddelen en bent het visitekaartje van de praktijk. Mede door jouw inzet gaan cliënt en dier tevreden weer naar huis!

“Baasjes zijn vaak zenuwachtiger voor de operatie dan het dier zelf”

Over de opleiding

De opleiding richt zich op zowel dierenartspraktijken voor landbouwhuisdieren (vee) als voor gezelschapsdieren. Je krijgt veel theorie en doet daarnaast praktijkervaring op tijdens blokstages. Tijdens de opleiding leer je hoe je in bepaalde (nood)situaties moet handelen en hoe je dieren in de opname moet verzorgen. Je leert hoe je de dierenarts moet assisteren bij zijn werk, zoals bij operaties, het toedienen van narcose en het maken van röntgenfoto’s. Bij onderzoeken houd je de dieren vakkundig vast. Met dit diploma op zak weet je veel over anatomie en ziektebeelden bij verschillende diersoorten.

Keuzedelen

Tijdens de opleiding kun je je opleiding verbreden of verdiepen met een keuzedeel. Hiermee maak jij jezelf interessanter voor de arbeidsmarkt. Hier kun je meer lezen over keuzedelen.

Opleiding in cijfers
Factsheet downloaden (PDF)
Aanmelden
NORDWIN0649-Button-homepage-MBO.png
Beroepsmogelijkheden

MBO niveau 4

Je kunt aan de slag als assistent in een dierenartspraktijk voor gezelschapsdieren, landbouwhuisdieren of paarden.

Met een niveau 4-diploma op zak kun je er ook voor kiezen om door te leren op het HBO.

 
Testimonial

Laura Kallenkoot

> Dierenartsassistent paraveterinair

“Na mijn opleiding Paardenhouderij op niveau 3 wilde ik graag verder met een niveau 4 opleiding. Voor mij was de keuze niet moeilijk: ik heb altijd al graag dierenartsassistente willen worden. Ik ben heel blij dat ik deze stap heb gezet! Het leukste aan de opleiding vind ik de afwisseling tussen school en praktijk. Op school is het soms wennen aan de hoeveelheid lesstof, maar op stage valt alles op z´n plek.

Het is een hele mooie opleiding met inhoud. We leren niet alleen wat voor ziektes er bestaan bij dieren, maar vooral hoe we het kunnen herkennen en eventueel behandelen. Het is geen beroep waarin je altijd de dieren kunt helpen, maar je kunt wel het beste uit jezelf halen voor het dier. Na de opleiding wil ik aan de slag als dierenartsassistent paraveterinair, zodat ik me kan zetten voor de belangen van het dier.”

Dierenartsassistent Laura Kallenkoot