MBO-bloem & styling

Heb je oog voor kleuren, vormen en materialen? Heb jij een passie voor bloemen en ben je creatief? Kies dan voor de opleiding MBO-bloem & styling.

Iets voor jou?

Elk ontwerp begint met een idee. Of het nu gaat om een bloemstuk, etalage, het stylen van een ruimte of het bedenken van een leuke workshop. Tijdens de opleiding leer je hoe je een idee vertaalt in een ontwerp en vervolgens in een product. Als je klaar bent, heb je kennis van de verschillende technieken en kun je uiteenlopende producten van verschillende (groene) materialen maken. Je weet precies welke stijl bij welke klant past. Je bent op de hoogte van de nieuwste trends, maar kent ook de stijlen uit het verleden. Je hebt je creativiteit ontwikkeld, maar ook je ondernemersvaardigheden.

Over de opleiding niveau 2

Bloemen brengen kleur en sfeer! Op school en tijdens je stage leer je alles over planten en bloemen. Als je klaar bent, maak je net zo makkelijk een bloemstuk voor een etalage of een rouwkamer, als een corsage voor de bruidegom. Je kunt omgaan met klanten, kassa en computer en je weet hoe je bestellingen plaatst en de juiste verkoopprijs berekent.

Over de opleiding niveau 3 en 4 algemeen

In het eerste leerjaar leer jij de basis van het vak als bloemist. Je leert boeketten draaien, werken op steekschuim en je gaat experimenteren met verschillende materialen en technieken die jij kan verwerken in je bloemarrangementen. Je leert ook de basis van het maken van mooie winkelpresentaties en je leert de namen van de bloemen en producten.

Deze kennis en vaardigheden worden in de praktijklessen en op de stage geoefend. Elk jaar ga jij op stage en worden de arrangementen ingeoefend. Vanaf klas 2 leer je hoe je rouwwerk, bruidswerk, grote bloemversieringen, plantenarrangementen, corsages en vernieuwende (groene) arrangementen, decoraties en projectversiering gaat maken. In klas 3 ga jij je vooral voorbereiden op de 2 examens. Met je LOB-er (loopbaanbegeleider) stel jij vast welke examens jij wilt doen. Wil jij je specialiseren in bloem of in styling? Je stage in klas 3 stem je af op jouw specialisatie keuze.

Over de opleiding niveau 3

Boeketten, bloemwerk, etalages en winkelpresentaties, de vakbekwaam medewerker bloem & styling kan dat allemaal! Jij hebt een adviserende houding en je werkt later in een bloemen(speciaal)zaak of tuincentrum. Jij wilt graag kwaliteit leveren en jij bent nauwkeurig. Jij bent creatief bij het maken van arrangementen zoals bloemwerk en winkelpresentaties en je hebt oog voor trends. Je bent nieuwsgierig en leergierig in je vakgebied. Je leert kostenbewust te werken, dus je weet wat de bloemen kosten en wat je kan gebruiken als je een boeket (of een ander arrangement) moet maken voor een klant. Jij werkt samen of in een team, je durft initiatief te tonen, je leert hoe jij de winkel kan leiden. Jij zorgt er voor dat de klant met een tevreden gevoel de winkel verlaat.

Kerntaken en werkprocessen niveau 3

 • Maken en verkopen van groene arrangementen

 • Uitvoeren werkzaamheden rondom de in- en verkoop

Over de opleiding niveau 4

Boeketten, bloemwerk, (grote) stylingsopdrachten, etalages, winkelpresentaties en originele  producten ontwikkelen, de vakexpert bloem & styling kan dat allemaal! Bloem & Styling.jpgJij kan adviseren, je bent kritisch, nauwkeurig en creatief en je vindt het leuk om op de hoogte te zijn van de laatste trends. Je ontwikkelt veel verschillende product- en vakkennis op het gebied van bloem en styling en je beheerst een breed scala aan vakvaardigheden. Jij staat open voor nieuwe ontwikkelingen in je vakgebied en je bent nieuwsgierig. Je krijgt te maken met diverse opdrachtgevers en jij leert een plan te maken volgens de wensen van de opdrachtgever/klant en binnen het beschikbare budget. Jij ontwerpt en maakt daardoor prachtige arrangementen met bloemwerk en styling. Jij leert commercieel denken en jij kan daardoor ondernemen voor jezelf of voor een bedrijf.

Je gaat een eigen stijl ontwikkelen zodat jij een eigen kenmerk ontwikkeld voor je werkstukken (arrangementen) Jij bent later werkzaam in een bloemenspeciaalzaak, tuincentrum, als zelfstandige, en functioneert daar op een hoog creatief niveau.

Kerntaken en werkprocessen niveau 4

 • Maken en verkopen van groene arrangementen

 • Ontwikkelen van innovatief vakmanschap

 • Uitvoeren van werkzaamheden rondom de organisatie en afwikkeling van een opdracht/project

 • Leiding geven aan een afdeling of project

Niveaus

Keuzedelen

Tijdens de opleiding kun je je opleiding verbreden of verdiepen met een keuzedeel. Hiermee maak jij jezelf interessanter voor de arbeidsmarkt. Hier kun je meer lezen over keuzedelen.

Opleiding in cijfers
Brochure aanvragen
Aanmelden
 banner contact MBO.jpg

 

 

Wist je dat? Facebook logo

De opleiding Bloem & Styling een Facebook-pagina heeft? Bekijk de pagina hier.

Beroepsmogelijkheden

MBO niveau 2

Met het diploma op zak kun je aan de slag als medewerker bij:

 • Tuincentrum
 • Kwekerij met verkoop
 • Bloemenwinkel

MBO niveau 3 & 4

Met een prachtige showmap die laat zien dat je klaar bent om aan het werk te gaan als:

 • Bloemstylist
 • Etaleur
 • Designer
 • Vormgever
 • Decorateur
 • Stylist
 

Met een niveau 4 diploma kun je ook doorstromen naar een creatieve HBO-opleiding.

Toelatingseisen

Wil je weten of je toegelaten kunt worden tot een opleiding op niveau 2, 3 of 4? Hier vind je de toelatingseisen.
 
Banner open dagen
 
banner contact MBO.jpg