icoontje agro, handel en techniekMBO-melkveehouderij

Ben je geïnteresseerd in koeien en gewassen? Ben je het liefst op het land of tussen de koeien? Kies dan voor de opleiding MBO-melkveehouderij.

Iets voor jou?studenten- Melkveehouderij.jpg

Het boerenleven. Je moet het aankunnen: de afwisseling, de veelzijdigheid, de vrijheid om zelf te bepalen wat je doet op een dag. Ook als je geen veehouder wilt worden, biedt deze opleiding veel mogelijkheden! Als je klaar bent, ben je een vakman of vakvrouw met verstand van dierenwelzijn, diergezondheid en duurzaam landschapsbeheer, maar ook van machines, veetransport en hygiëne-eisen.

Over de opleiding niveau 2

Op school en tijdens je stage leer je hoe je koeien moet verzorgen. Je krijgt les over veevoeder, huisvesting en gezondheid en ziekte bij vee. Op het programma staan onderwerpen als reinigen en ontsmetten en arbeidsomstandigheden. Je werkt in een bedrijf en dus besteden we ook aandacht aan communicatie en omgaan met de computer. Met dit diploma op zak heb je verstand van het onderhoud van grasland, kun je trekkerrijden en het jongvee en melkvee voeren en weet je hoe je werktuigen en melkmachines moet bedienen en onderhouden.

Over de opleiding niveau 3&4

Melkveehouderij vormt de basis van je opleiding. Als veehouder ben je verantwoordelijk voor een groot aantal dieren.

Tijdens je studie leer je alles over de koeien waar je mee te maken krijgt en over de manier waarop je een veehouderij runt. Melken, diergezondheid, veetransport, medewerkers aansturen, hygiëne en werken met machines, het hoort er allemaal bij. Je zorgt voor het belangrijkste product dat er is: voedsel. Bij alles wat je doet, staat duurzaamheid voorop.

Keuzedelen

Tijdens de opleiding kun je je opleiding verbreden of verdiepen met een keuzedeel. Hiermee maak jij jezelf interessanter voor de arbeidsmarkt. Hier kun je meer lezen over keuzedelen.

Intake

Heb je de intake gehad voor het studiejaar 2018-2019? En wil je de informatie nog eens teruglezen? Download dan hier de presentatie

Opleiding in cijfers
brochure aanvragen
Aanmelden

Banner open dagen

 

banner contact MBO.jpg

 

Wist je dat? Facebook logo

De opleiding Melkveehouderij een Facebook-pagina heeft? Bekijk de pagina hier.

Beroepsmogelijkheden

MBO niveau 2

Met dit diploma op zak kun je aan de slag als medewerker bij een:

 • Veehouderijbedrijf
 • Bedrijfsverzorging

MBO niveau 3 & 4

We leiden je natuurlijk op tot melkveehouder. Maar er zijn nog veel meer mogelijke beroepen waar je voor kunt kiezen als je dit diploma in je zak hebt! Denk aan:

 • Zelfstandig melkveehouder
 • Bedrijfsleider / manager melkveehouderij
 • Landschapsbeheerder
 • KI-medewerker / inseminator
 • Medewerker grondonderzoek
 • Voorlichter / adviseur
 • Veevoedingsdeskundige
 • Rundveepedicure
 • Verkoper
 • Vertegenwoordiger
 • Installateur melkmachines


Met een niveau 4-diploma op zak kun je er ook voor kiezen om door te leren op het HBO.

Toelatingseisen

Wil je weten of je toegelaten kunt worden tot een opleiding op niveau 2, 3 of 4? Hier vind je de toelatingseisen.

Testimonial

Nanne de vries, student opleiding Melkveehouderij, niveau 4
 

"Mijn grote passie is bezig te kunnen zijn met koeien. Deze opleiding zie ik als een kans om nieuwe kennis op te doen en in ieder geval een diploma te hebben in de agrarische sector. Hier leer ik veel, maar ik ben ervan overtuigd dat ik eerst wel vijf tot tien jaar ervaring nodig heb voordat ik een eigen boerderij kan hebben.

De opleiding sluit goed aan op het echte boerenleven. Het is een brede opleiding. Je krijgt bijvoorbeeld les over veevoeding en administratie en je leert bemestingsplannen maken. Ook loop ik al vanaf het begin van het schooljaar stage bij een koeienboer in Damwoude. Erg leerzaam. Zo heb ik al geleerd dat het financieel soms goed is om werk uit te besteden en niet alles zelf te willen doen. Uiteindelijk is mijn droom om boer te worden op mijn eigen boerderij."