Studenten MBO 1&2 naar Animal Inside Out

Drie maanden lang is het Natuurmuseum Fryslân een moderne ark van Noach. Nog niet eerder was het mogelijk om zo mooi te zien hoe al die verschillende dieren er van binnen uitzien. Deze tentoonstelling is al in verschillende wereldsteden te zien geweest waaronder Londen, Frankfurt en Chicago en nu voor het eerst in Nederland!

Deze week gingen de studenten van MBO 1&2 van Veehouderij en Dierverzorging deze unieke tentoonstelling bekijken.

De maker van de tentoonstelling, Dr. Gunther von Hagens, ontwikkelde een speciaal proces waarmee lichaamsvocht in dode lichamen vervangen kan worden door plastic. Zo wordt het ontbindingsproces gestaakt en zijn de lichamen tentoon te stellen. Dit proces wordt plastinatie genoemd.

In Leeuwarden zijn tientallen preparaten te zien, waaronder een enorme beer, een giraf die hoog boven de bezoekers uittorent en een haai waarvan alle bloedvaten felrood zijn gemaakt om de bloedsomloop zichtbaar te maken. Topstuk is de olifant Samba van 6 bij 3,5 meter groot. 

Animal Inside Out laat dieren in al hun verscheidenheid zien. In de expositie wordt ook uitgelegd hoe alles functioneert. Hoe het zenuwstelsel  elkaar zit en hoe de spijsvertering verloop bij de verschillende dieren. Dat de bloedvaten nauw vertakt zijn, hoe spieren en pezen lopen en hoe de voortplanting in zijn werk gaat.

Voor Whalley, de curator, is de tentoonstelling een logisch vervolg op de menselijke variant. Mensen willen hun eigen anatomie vergelijken met die van dieren. Het is fascinerend om te zien hoe gelijk we zijn onder onze huid. Net als dieren hebben we een skelet nodig, een zenuwstelsel, spijsvertering.

Aan de hand van een opdrachtenboekje worden de studenten door deze boeiende tentoonstelling geleid.

Plastinaat van een gorillaPlastinaat van een koe

Terug