Op excursie naar Noorwegen

excursie Noorwegen2 (360x640).jpg

Begin februari reisden 20 studenten van MBO 1&2 Leeuwarden en Buitenpost samen met docenten en mensen uit het bedrijfsleven naar het Noorse Lillehammer. Gastheer was het Noorse Gausdal College dat voorop loopt met Sport & Recreatie, Multimedia en Bosbouw.

"Deze excursieweek stond in het teken van "ervaren door te beleven". We hebben een kijkje genomen in de school en zijn op pad geweest met een aantal van hun docenten en de directeur. Zij namen ons mee naar een grootschalig weg- & waterbouwproject voor de aanleg van een nieuwe weg. Deze weg is 33,5 km lang en heeft 4 bruggen en 2 tunnels. We zijn op de bouwlocatie geweest van één van de tunnels en een brug. Zeer indrukwekkend!

In de dagen erna hebben we een rondleiding gehad in het openluchtmuseum over het ontstaan van Noorwegen als zelfstandig land, de veehouderij in het Scandinavische gebied en de traditionele bouw.

Hoogtepunt was ook zeker het bezoek aan een bosbouwlocatie. Op een hoogte van ca. 400 meter klauterden we al zwoegend tegen een berg op om een bomenrooimachine in actie te zien. Door vragen uit de groep besloot onze gids een tweede locatie aan te doen, waar we konden zien hoe op hellingen, die te steil zijn voor zelfrijdende machines, gewerkt werd met kabels en machines.

Zowel de groep als de werknemers waren erg enthousiast over de uitwisseling. Als kers op de taart hebben we boven op de berg een rit met sledehonden gemaakt. Dit was intens en indrukwekkend! Een werkelijk prachtige ervaring met een magisch karakter wat ons allen lang zal bijblijven!"

 

Terug